Tidskrifterna

Varje gång jag öppnade garderobsdörren i vår sons gamla pojkrum tänkte jag att jag borde röja ut, men sköt alltid upp det. Den innehöll inte bara kläder, extra filtar och kuddar utan också en samling tidskrifter. Men nu var det på tiden jag tog mig an det och jag rev ut allt - lade kläderna i en svart plastsäck för förvaring i ett annat rum och alla trycksacker packade jag ner i pappkartonger och sköt in under sängen tills vidare.

Vanligtvis gillar jag inte att ha saker på golvet under sängar, de blir så dammiga då.
Men nu var det bråttom, vi väntade en gäst från utlandet och han skulle sova här.
Efter ett par veckor skulle allt ställas tillbaka igen; lite försiktigt föreslog jag att kanske inte allt behövde flyttas tillbaka, jag tänkte att en liten utrensning kunde vara på sin plats.
"Menar du att jag ska bli av med mina National Geographical Magazines?" Vår son beskrev sedan hur han hade fascinerats av artiklar som han läst om Söderhavet, Samerna eller vinodling i Bulgarien. Att han hade lärt sig mycket engelska från dessa tidskrifter, och fått användning för kartor och sättet att skriva en artikel i sitt eget arbete många år senare.

Vi var överens om att många äger en hög med sådana tidningar och har svårt att göra sig av med dem; de var nästan som riktiga böcker, med fina färgfoton och välskrivna texter.
Vad berodde succén på, att dessa böcker var så välkända och omtyckta? Vi kom fram till att innan vi hade television, visste vi inte så mycket om omvärlden och det var spännande att läsa i dessa tidskrifter om Grand Canyon i USA eller sköldpaddor på Galapagosöarna.
Men nu finns det sådana reseprogram i flera kanaler som man kan se dygnet runt om man vill, vi har kanske blivit blasé, den geografiska tidskriften är inte så spännande längre.

Antagligen kommer garderoben att se likadan ut till hösten som den gjorde vid midsommar, innan jag tömde den, innan gästen hälsade på.

Wendy augusti 2008

Share