Gårdsbutiken

Ägaren stod bakom disken i ett tillbygge till växthuset; hans arbetskläder var en rödblå rutig skjorta och blåkläder med hängslen. På huvudet hade han en keps med reklam på.
I tillbygget var det bra ordning, golvet var täckt av flera gamla trasmattor, säkert från loppmarknaden ett par kilometer därifrån.
Innehavaren såg lite tärd och väderbiten ut men pratade gärna och ivrigt med en kund som kommit dit för lite sallad och paprika. Tillsammans gick de in i det stora växthuset och med en sax knipsade han av där kunden pekade. Det var nästan slut på säsongen och det fanns inte så mycket att skörda. Ett par veckor tidigare hade här funnits sockerärtor, gurka och squash, drivor av tomater i alla storlekar.

På gården kunde man nästan alltid se en eller två bilar, grannar och förbipasserande som stannade för att handla i växthuset. Men ibland var det lugnare med långa pass mellan besökarna och då hade mannen bakom disken gott om tid att fundera över andliga ting.

För inte så länge sedan hade han deltagit i några seanser och var nu övertygad om att han hade varit på jorden i ett tidigare liv. En viking på Öland trodde han att han hade varit. Dessutom var hans teori att en stor kraft driver allting på jorden. Visserligen var det han som sådde fröna i sina växthusbäddar, men sedan var det den stora "kraften" som skötte resten.
Det var som att rycka på axlarna och låta allting ha sin gång utan att behöva anstränga sig för att få en god skörd. Han använde inga kemikalier som näring eller insektsbekämpning utan mixade ihop en egen brygd i en dunk som han sedan vattnade med. Det var ingen hemlighet vad som var i den, bara några örter, vatten och en kaffekopp whisky.

När kunden hade betalat för sina röda och gröna paprikor, dröjde han kvar och hörde lite mer om beskrivningen av den stora "kraften". Under tiden han försökte hänga med i de alltmer svårbegripliga teorierna, lät han sina ögon vandra runt i tillbygget.
Och då fick han syn på några resterande burkar honung från en lokal biodling, han bestämde sig för att köpa en sådan också och med den transaktionen kunde han fly från den pratglade växthuschefen.


Wendy september 2009

Share